Skip to the main content.

2 min read

Meer voorraadrisico door pandemie

Meer voorraadrisico door pandemie
“Een tweede leverancier van schroefjes is toch best handig, merken bedrijven tijdens de pandemie” zo schreef het NRC in het begin van dit nieuwe jaar.

De reden? Tja, die ligt voor de hand. Toeleveringsketens blijken toch niet zo betrouwbaar in deze tijden van crisis. Producten die voorheen moeiteloos de wereld overgingen bleken opeens niet, of alleen heel moeilijk leverbaar. En de problemen die dit opleverde troffen echt niet alleen de kleinere bedrijven. Ook grote bedrijven als bijvoorbeeld L’Oreal en het Nederlandse Bruynzeel kwamen erachter dat tijdige toelevering van onderdelen niet vanzelfsprekend is. En daarmee kwam hun voorraad beheer onder druk.

De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Haal productie terug of neem onderdelen af van Europese Leveranciers. Maar dat zijn kostbare en ingrijpende processen die vaak jaren voorbereiding kosten. Bedrijven denken daar momenteel hoogstens voorzichtig over na.

Waar ligt dan wel de oplossing? Nou, dicht bij huis denken wij. Bijvoorbeeld bij het meer inzicht krijgen in de aanvoerketen. Waar haalt mijn leverancier zijn producten vandaan? Hoe stabiel is die aanvoerlijn?

 

Beheer je voorraad digitaal

Maar er is een optie die nòg bereikbaarder is: digitaliseer je voorraadsysteem. Zodat je inzicht hebt in welke producten op voorraad liggen. En op welke locatie. Daarnaast wil je weten hoe groot de omloopsnelheid is, zodat je tijdig kunt bestellen. En wellicht bestel je nu ook wat meer dan je gewend bent om zodoende een kleine buffer te creëren. Je weet maar nooit...

BarTrack heeft de laatste jaren gewerkt aan een slim bestelplatform die daarbij kan helpen. Dit platform draait om wat producten echt uniek maakt: de barcode (of QR-code). Bestellen is heel eenvoudig: scan de de barcode met de gratis App en de producten worden rechtstreeks naar de webwinkel van de groothandel gestuurd. Het platform faciliteert hierbij slechts want levering en betaling vinden gewoon via de groothandel plaats.

Het resultaat is dat veel bestellingen die nu nog telefonisch of per mail worden gedaan, voortaan digitaal en foutloos binnen komen. Uit eigen onderzoek blijkt dat hiermee tot wel 1 uur per bestelling bespaard kan worden. Dat scheelt een enorm bedrag op jaarbasis dus.

 

Bestel bij al je favoriete groothandels

Een ander groot voordeel van digitaal bestellen is dat met BarTrack producten van verschillende leveranciers, via één en dezelfde App besteld kunnen worden. De App weet van ieder product welke leverancier ze levert en bepaalt zo waar de bestellingen naar toe moeten. De bestellende klant hoeft dus altijd maar 1 App te gebruiken in plaats van verschillende Apps van even zoveel groothandels.

Op deze manier kunnen bedrijven efficiënt en tegen lage kosten de grip op hun voorraad beheer vergroten. Zodat je niet direct verrast worden als leveringen onverwacht wat langer op zich laten wachten.

Lancering nieuwe BarTrack website

Lancering nieuwe BarTrack website

Hoewel het eind van dit jaar alweer in zicht begint te komen zijn we bij BarTrack nog volop met vernieuwing bezig. Wij zijn van mening dat we met...

Read More
Help! Hoe beheer ik m'n voorraad?

Help! Hoe beheer ik m'n voorraad?

Je komt ze steeds vaker tegen: ondernemers die lokaal voorraad houden. Klanten willen namelijk graag snel geholpen worden. Een product niet op...

Read More
Zo voorkom je misgrijpen bij lange levertijden

Zo voorkom je misgrijpen bij lange levertijden

Beschikbaarheid van materialen vormt een steeds grotere uitdaging. Waar je voorheen van ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kon uitgaan is dit niet...

Read More